CABINET DE AVOCAT ”ANDREI-IONUȚ COCÎRLĂU”

Prin Legea nr. 172/2024 a fost introdus articolul 83 alin. (2^1) C.p., care prevede faptul că „Nu se poate dispune amânarea pedepsei în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 335 și 336”, astfel că, în prezent, pentru acesta infracțiune instanța de judecată poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei (art. 80 C.p.) - permisul fiind restituit în termen de 10 zile, pedeapsa amenzii (art. 61 C.p.) - permisul de conducere fiind anulat, având posibilitatea de a susține examenul de redobândire în termen de 6 luni ori pedeapsa închisorii, care poate fi suspendată (art. 91 C.p.) - permisul de conducere fiind anulat, având posibilitatea de a susține examenul de redobândire în termen de 1 an.

 

Pentru a beneficia de soluții adaptate la cazul dumneavoastră, puteți completa formularul de contact.

 

---------

Avocat Andrei-Ionuț COCÎRLĂU 

 

U.N.B.R. - Baroul București

CABINET DE AVOCAT ”ANDREI-IONUȚ COCÎRLĂU”

 

Tel. +40 (787) 626 173

E-mail: avocat@andreicocirlau.ro 

Website: https://andreicocirlau.ro/ 

 

 

În cuprinsul actului de sesizare al instanței, s-a reținut faptul reținut faptul că inculpatul a fost surprins de către organele de poliție în timp ce conducerea un autoturism pe DN 7, pe raza localității Nădlac, jud. Arad, deși exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată ca urmare a întocmirii unui procesului-verbal de contravenție.

Prin sentința pronunțată, Judecătoria Arad, în acord cu susținerile avocatului ales, a apreciat că este oportun a se da eficiență dispozițiilor art. 83 C.p., instanța apreciind că aplicarea imediată a pedepsei nu este necesară, dar se impune supravegherea inculpatului pe o perioadă de 2 ani, timp în care acesta să dovedească societății că fapta imputată reprezintă doar un incident izolat în viața sa, simplă existență a procesului penal având un rol educativ și constrângător suficient pentru a nu mai repeta un comportament asemănător. 

Ca urmare a apărărilor formulate, inculpatului nu i-a fost impusă obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității. 

Amânarea aplicării pedepsei reprezintă o prerogativa a instanţei de judecată ca, în anumite condiţii, atunci când apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, să stabilească pedeapsa, dar să dispună amânarea aplicării ei, fixând un termen de supraveghere de 2 ani. 

 

 

04 august 2024

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 - 𝐚𝐫𝐭. 𝟑𝟑𝟓 𝐚𝐥𝐢𝐧. (𝟐) 𝐂.𝐩.

Potrivit art. 335 alin. (2) C.p., „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.